ANKARA BAROSU

25.12.2014

ANKARA BAROSU’NDAN LGBTİ’LERE ÜCRETSİZ AVUKAT DESTEĞİ

Şiddet mağduru kadın ve çocuklara ücretsiz hukuki danışmanlık ve avukatlık desteği veren Ankara Barosu Gelincik Merkezi, artık LGBTİ bireylere de ücretsiz hizmet verecek.

Ankara Barosu tarafından 2011 yılında başlatılan “Gelincik Projesi”, her türlü fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kalan kadın ve çocukların cankurtaranı oldu. Bu kapsamda, 7 gün 24 saat hizmet veren 444 43 06 numaralı Alo Gelincik Hattı’nı 3 yılda 25 bin kadın ve çocuk arayarak yardım istedi. Şiddet gören 2 bin 923 kadın ise Gelincik Merkezi’ne bireysel başvuruda bulundu. Tüm başvuruları değerlendiren Gelincik Merkezi, bugüne kadar toplam 2 bin 418 şiddet mağduru kadına avukat atadı, 520 kadını sığınma evine yerleştirdi. Merkez, aynı zamanda 15 kadının eğitim giderlerini üstlenirken, 210 kadına ise psikolojik destek sağladı.

Türkiye’de kadın ve çocukların yanı sıra LGBTİ bireylerin de cinsel tercihlerinden ötürü fiziki şiddete ve ya tehdite maruz kaldığına dikkat çeken Ankara Barosu Başkanı Av. Hakan Canduran, bu çerçevede Gelincik Projesi Yönergesi’nde değişikliğe giderek Proje’nin kapsamını LGBTİ’ler için genişletmeye karar verdiklerini söyledi. Canduran şöyle devam etti:

“LGBT bireylere yönelik şiddetin önemli bir kısmı bizzat aile içerisinde gelişiyor; okulda, işyerinde, sokakta devam ediyor. Bu nedenle, şiddetle mücadelede Gelincik Projesi ile edindiğimiz deneyimi LGBTİ bireyler için de kullanmak istedik. Bu çerçevede, şiddet mağduru LGBTİ’ler, 444 43 06 numaralı “Alo Gelincik Hattı”ndan bize 7 gün 24 saat ulaşabilecekler.”

Gelincik Merkezi’nde görev alan tüm avukatlar, şiddet konusunda uzun süre çalışmış, hukuki süreçler konusunda ayrıntılı bilgi ve donanıma sahip, sosyal ve psikolojik iletişim teknikleri konusunda eğitim almış ve şiddet mağduru ile ilgili her türlü soruyu yanıtlayabilecek nitelikte uzmanlardan oluşuyor. Ankara’da hizmet veren Gelincik Projesi’ne Yenimahalle Belediyesi’nin ardından Çankaya Belediyesi de destek vereceğini açıkladı.